FAIL (the browser should render some flash content, not this).Cauta pe site:
CAUTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “N. C. Paulescu”, aşa cum se numeşte în prezent, a fost creat în 11.03.1993 prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 273, Prof.Dr. Iulian Mincu : “Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu"- unitate bugetară cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii cu sediul în municipiul Bucureşti are în structura sa organizatorică compartimente de cercetare ştiinţifică medicală, secţii clinice, ambulatorii şi laboratoare”.

Institutul are ca obiect de activitate asistenţa medicală de specialitate, cercetare ştiinţifică medicală, învăţământ medical de virf, îndrumare tehnică şi metodologică a reţelei de profil din ţară, precum şi colaborare în domeniul său cu instituţii, persoane juridice şi fizice din ţară şi din străinătate.

În fapt, această complexă unitate medicală a apărut ca idee în anul 1934 la spitalul Colţea din Bucureşti, odată cu înfiinţarea de către Prof.Dr. I. Pavel, a compartimentului de diabet în Clinica Prof.Dr. I. Nanu-Muscel (echivalentul actual al Secţiilor Clinice ale Institutului), la care s-a adăugat din 1942 Centrul Antidiabetic, unitatea ambulatorie, echivalentă cu cele trei unităţi ambulatorii ale Institutului care funcţionează ca anexe ale celor trei sedii cuprinse în structura Institutului.

Perioada de început a organizării Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, aparţine Prof. I. Pavel, care a dezvoltat atât Centrul Antidiabetic (1942-1967) cât şi Clinica de Diabet (1948-1967), care pentru scurt timp a purtat numele de Clinică de Dietetică, apoi de Clinică de Nutriţie şi Dietetică, şi în final de Clinică de Nutriţie şi Metabolism. Procesul acestei creaţii a fost laborios şi dificil, întrucât apariţia lui s-a făcut în cea mai dramatică perioadă a istoriei moderne a României, cea a celui de al Doilea Război Mondial. La acea vreme, instituţia avea, pe lângă Secţia Clinică, Secţii de Dietetică şi de Medicină Experimentală.

Centrul Antidiabetic s-a mutat în mai multe rânduri în sedii improvizate, dar cu o tenacitate vrednică de întreaga noastră admiraţie a reuşit nu numai să supravieţuiască, dar să se şi dezvolte. Admiraţia este justificată de caracterul unicat al acestei instituţii bivalente (clinică/ambulator), aceasta creaţie fiind prima de acest gen din Europa şi un model pe care l-au preluat ulterior multe ale ţări. Unul din exemplele care onorează ţara noastră, este aceea a Serviciului de Diabetologie de la Spitalul Hôtel Dieu, înfiinţat de Prof. Maurice Dérot (1901-1985) în anul 1957, după modelul romanesc.

Din 1967 Prof.Dr. Iulian Mincu a preluat conducerea  Catedra de Diabet din Bucureşti. Fara infiintarea Institutului de catre Prof.Dr. Iulian Mincu in 1993 toate aceste eforturi in ani de organizare si consolidare a acestei discipline in tara noastra nu ar fi avut insa finalitatea dorita.

Copyright 2007-2011 © INDNBM "Prof. Dr. N. C. Paulescu". Toate drepturile rezervate